Wat is Freediving?
"The best way to observe a fish is to become a fish" Jaques Cousteau.
Een toepasselijke uitspraak van de meest bekende duikgoeroe die de wereld heeft laten kennis maken met de onderwater wereld.
Wat is Freediving? Terug naar de basis, op eigen kracht je onderwater begeven en dit zo lang mogelijk op één ademteug.
Het meest bekend is freediving van de enorme dieptes die freedivers halen op slechts een enkele ademteug. Maar in werkelijkheid zijn er veel verschillende disciplines welke allemaal onder de noemer freediving vallen. Maar een element hebben allen gemeen; de kunst om zo lang mogelijk je adem in te kunnen houden tijdens de activiteit. De vraag is wat jou het meeste aanspreekt.
Freediving is wereldwijd een fenomeen. Voor sommigen is het een extreme sport, voor anderen een meditatiewijze. Eenvoudig gezegd is freediven onder water zijn en genieten op basis van een enkele ademhaling. En enkel op basis van je ademhaling, want scuba uitrusting komt hier niet aan te pas.
Voor wie is deze cursus bedoeld?
Bij freediving gaat het om innerlijke kracht, discipline en beheersing. Als je de onderwaterwereld altijd al zonder geluid te maken en zolang je dit op één ademteug volhoudt, hebt willen betreden dan is freediven echt iets voor jou. De eerste stap om te ontdekken waarom freediven steeds populairder wordt om de wereld onder water te verkennen, is om de PADI Freediver-cursus te volgen.
Om de PADI Freediver cursus te mogen volgen moet je minimaal 15 jaar oud zijn. Je moet voldoende zwemvaardig zijn en een goede lichamelijke conditie hebben. Je hoeft geen ervaring te hebben met snorkelen, snorkelduiken of freediven.
Jonger dan 15 jaar? Als je 12 jaar bent of ouder kun je meedoen met de PADI Basic Freediver-cursus.
Welke disciplines zijn er?
Static Freediving
Bij Static Freediving (STA), oefen je om zo lang mogelijk je adem in te houden, terwijl je met je gezicht in het water ligt. Doordat je wordt geleerd hoe je het beste kan ontspannen zul je zien dat je snel vorderingen maakt. Zie het als een soort yoga maar dan in het water. De kunst is om zo goed mogelijk te ontspannen waardoor je zo min mogelijk energie verbruikt.
Dynamic met vinnen
Bij Dynamic met vinnen (DYN), wordt een zo groot mogelijke horizontale afstand afgelegd in het zwembad. Ook voor deze discipline is de kunst om zo een zo goed mogelijke techniek aan te leren waardoor je met een zo laag mogelijk energieverbruik de grootste afstand weet af te leggen.
Dynamic zonder vinnen
Bij Dynamic zonder vinnen (DNF), wordt een zo groot mogelijke horizontale afstand afgelegd in het zwembad. Voor deze discipline geldt hetzelfde als bij dynamic met vinnen.
Free Immersion
Bij Free Immersion (FIM), trek je jezelf aan de Freedive lijn de diepte in. Door veel te oefenen op de juiste techniek ga je steeds grotere dieptes bereiken. Vertrouwd raken en vertrouwen hebben in jezelf zijn hierbij de sleutel woorden.
Constant Weight
Bij Constant Weight (CWT), zwem je op eigen kracht naar de te bereiken diepte en zelfstandig ook weer omhoog. Je doet dit wel langs de freedive lijn zodat je een referentie hebt, echter mag je de lijn niet gebruiken om jezelf naar beneden of naar boven te trekken. Goed uitgelood zijn is bij deze discipline erg belangrijk en daar wordt ook ruim de tijd voor genomen.